Sketch alternatief voor Windows
Geschreven door Frank Spin op 22/4/2018
Sketch is een geweldige design tool om websites en apps mee te ontwerpen. Met de grote hoeveelheid beschikbare plugins is het een super efficiënte tool om snel mee te ontwerpen. Op mijn MacBook gebruikte ik Sketch dan ook naar volle tevredenheid. Maar helaas zijn de mensen achter Sketch zo koppig dat er nooit een Windows versie van Sketch wordt uitgebracht.
Bohemian Coding claimt dat het technisch niet mogelijk is om Sketch voor Windows uit te brengen. Maar volgens mij heeft het meer te maken met de veronderstelling dat elke designer op een Mac werkt. Het beeld klopt misschien voor een gedeelte in het westen, maar in andere delen van de wereld is een Mac vrijwel onbereikbaar.
Wat de reden ook is, ik vind het totaal niet van deze tijd om een programma exclusief uit te brengen voor één besturingssysteem. Maar gelukkig zijn er steeds meer goede alternatieven voor Sketch, die wel werken op Windows, Linux of zelfs in je browser.
Figma, AdobeXD en Invision Studio
In de zoektocht naar een volwaardig alternatief voor Sketch zijn drie programma's eruit gesprongen. Figma, AdobeXD en Invision Studio. Duidelijk is dat ieder programma op zijn eigen manier geïnspireerd is door Sketch en het success van Sketch verder uitbouwt
Ontwerpen vanuit je browser met Figma
Ik ben onder de indruk van hoe snel je aan de slag kan met Figma. Geen moeilijke sign-up, geen installatie, je hebt enkel een browser nodig om te kunnen werken in Figma. Je logt in op de website en je kan ontwerpen, dus overal waar internet is kan je werken aan je designs.
Omdat Figma vanuit de 'cloud' werkt hoef je je ontwerpen ook nooit meer op te slaan, dat gaat allemaal automatisch. Hetzelfde geldt voor back-ups maken en bijhouden van verschillende versies van je ontwerp.
De overstap van Figma naar Sketch is ook vrij eenvoudig. De interface van Figma lijkt in grote lijnen op die van Sketch. Dat is prima want er is weinig mis met de interface van Sketch.
Wanneer je binnen een team werkt heeft Figma een handige "Team Library" functie. Hiermee kan je design componenten uitwisselen met je team en deze ook consistent houden. Wanneer je bijvoorbeeld besluit om buttons een andere kleur te geven, publiceer je dit en vervolgens krijgt de rest van het team ook de update binnen. Figma biedt zelfs de mogelijkheid om in real-time samen aan één ontwerp te werken.
Wat ik nog meer tof vind aan Figma is de mogelijkheid om van je ontwerpen een eenvoudig Prototype te maken. Je kan je ontwerpen eenvoudig aan elkaar klikken zodat je een werkend prototype krijgt. Dit prototype kan je vervolgens delen met je klant of team, welke op hun beurt weer feedback kunnen achterlaten op je ontwerp.
Figma is gratis voor individueel gebruik, ja dat lees je goed, helemaal gratis. Wanneer je de team functionaliteiten wilt gebruiken betaal je $15,- per teamlid per maand. Wanneer je direct in één keer voor een jaar betaalt gaat het bedrag per teamlid naar $12,- per maand. Prima deal lijkt mij.
Adobe slaat een nieuwe weg in met XD
Wie heeft er geen website of app ontworpen in Adobe Photoshop? Jarenlang heeft Adobe genoten van een absolute monopolie op het gebied van ontwerptools voor zowel web als print. Maar de tijd dat ontwerpers Photoshop gebruiken voor hun ontwerpen ligt inmiddels achter ons.
Adobe moest met een antwoord komen op het enorme success van Sketch. Begin 2016 kwam de eerste preview versie uit van Adobe XD. In eerste instatie was deze versie alleen voor de Mac en kwam deze versie met een beperkte feature set uit. Gedurende anderhalf jaar heeft Adobe elke maand een kleine update en verbetering toegevoegd aan XD, tijdens deze periode was XD gratis te gebruiken. In oktober 2017 kwam versie 1.0 van XD uit en moest er ook vanaf dat moment betaald worden voor de app.
In de 1,5 jaar dat XD in ontwikkeling is geweest zijn er relatief weinig nieuwe features toegevoegd. Gelukkig heeft Adobe wel de moeite genomen om ook een Windows versie van XD uit te brengen.
De app werkt verrassend soepel en lijkt qua user interface behoorlijk op Sketch en Figma. Dit maakt het overstappen eenvoudig en bespaart je veel tijd. Van de bekeken programma's heeft XD tot nu toe kleinste feature set. Helaas zijn ook niet alle features even goed uitgewerkt.
Wat ook bijzonder is dat Adobe XD tot sindskort niet goed samenwerkte met andere programma's uit de Adobe familie. Zo is het pas sinds maart 2018 mogelijk om photoshop of illustrator bestanden in te laden in XD. Best wel bijzonder dat het bijna 2 jaar duurt voordat zo'n feature is toegevoegd. Helaas is dit wel vaker het geval met XD. Het duurt erg lang voordat veel gevraagde features worden toegevoegd. Tot grote ergenis van de community.
Het lijkt er dus op dat Adobe nog een flinke weg heeft te gaan om nieuwe gebruikers aan zich te binden. Maar Adobe heeft de afgelopen jaren wel een grote groep trouwe fans opgebouwd. Voor deze groep is XD een goede aanvulling in de Create Suite. Met de huidige prijs en feature set denk ik dat er weinig mensen zijn die Adobe XD los aanschaffen.
Met $20,- per maand is Adobe XD verreweg het duurste. Bijna een keer zo duur als Sketch of een teamlicentie van Figma. Je kan XD ook krijgen als onderdeel van de creative suite van Adobe. Een licentie voor create suite kost je $50,- per maand, maar dan krijg je ook licenties voor bijvoorbeeld Indesign, Illustrator, Photoshop en Premiere.
New kid on the block: Invision Studio
Het zat er al een tijdje aan te komen dat Invision met een eigen design tool op de proppen kwam. Voor de mensen die Invision niet kennen, het is een tool waarmee je je ontwerpen interactief kan maken. Zo kan je bijvoorbeeld een app of website nabootsen. Daarnaast heeft Invision een populaire plugin voor Sketch uitgebracht waarmee je 'slimmer' kan ontwerpen.
Het gerucht ging dat Invision van plan was om Sketch over te kopen, maar dat bleek niet het geval. Invision komt dus met een eigen design tool die op dit moment nog in Early Access zit.
Op het moment van schrijven heb ik toegang tot het early access programma. Helaas is er op dit moment enkel nog een Mac versie van Studio beschikbaar, maar wat ik tot nu toe heb gezien van Studio geeft vertrouwen voor de toekomst. Wil jezelf ook met Invision Studio aan de slag? Je kan je gratis aanmelden voor het early access programma.
Invision lijkt zich met Studio voornamelijk te richten op app designers. Een groot onderdeel van het pakket is de uitgebreide prototype mogelijkheden. Gebruikers hebben de mogelijkheid om gedetailleerde animaties toe te voegen aan hun prototypes, om op deze manier een zeer goede user experince te creëren.
Wanneer de Windows versie van Invision Studio uitkomt volgt een uitgebreide review op mijn blog. Tot die tijd kan je het YouTube kanaal en Twitter feed van Invision in de gaten houden voor updates.
Invision Studio is gratis voor gebruikers van Invision. Een abonnement begint bij $15,- en daarmee kan je 3 prototypes maken. Een teamlicentie kost $99,- per maand en geeft toegang tot het aanmaken van onbeperkt aantal prototypes. Het is op dit moment onduidelijk of je met een gratis Invision plan ook gebruik mag maken van Invision Studio.
Extra: Sketch bestanden openen op Windows met Lunacy
Ben je op zoek naar een tool om Sketch bestanden te openen op Windows, bijvoorbeeld omdat je als developer een ontwerp in Sketch aangeleverd krijgt? Dan zijn er recent enkele programma's uitgebracht die je waarschijnlijk interessant vindt. De meeste populaire tool is op dit moment Lunacy.
Eind maart is Lunacy gelanceerd door het team van Icons8. Op dit moment beschikt Lunacy over een beperkte feature set. Je kan nu Sketch files openen en opslaan, artborts bewerken, objecten tekenen, assets exporteren en Lunacy beschikt over aan basis font tool.
Icons8 is nog lang niet klaar met de ontwikkeling van Lunacy. Op de roadmap staan nog veel handige features zoals componenten library, symbolen en layout grids.Lunacy is nog geen volwaardige versie van Sketch maar het is goed om te zien dat ontwikkelaars bezig zijn met een Sketch versie voor Windows.
Lunacy is op dit moment gratis te downloaden.
Samenvatting
Het is goed om te zien dat er steeds meer alternatieven voor Sketch gemaakt worden. Concurrentie zorgt er voor dat iedereen scherp blijft. Misschien dwingt de toenemende concurrentie het team achter Sketch wel om terug te komen op hun beslissing om geen Windows versie uit te brengen.
Tot die tijd ga ik zelf met Figma aan de slag. Ik ben erg onder de indruk van de recent uitgebrachte Figma api. Dit biedt een hoop mogelijkheden zoals automatisch genereren van styleguides of ontwerpen syncen met React componenten. Daarnaast ga ik de ontwikkeling van Lunacy en Invision Studio ook op de voet volgen. Adobe XD valt voor mij af gezien de prijs/kwaliteit verhouding, $20,- per maand is te veel voor deze tool.